Bebeğim 11 Aylık: İlk Yaş İçin Geri Sayım Başladı

Biri on birinci ay mı dedi? Daha geçen gün telaşla hastaneye koşuyordunuz, şimdi telaşla bebeğinizin ilk doğum günü partisini planlıyorsunuz. Bunlar tatlı telaşlar tabii ki. Bebeğiniz bir yaşına girmeye yaklaşırken karşınıza çıkacak yenilikleri incelemeye devam ediyoruz…

Bebeğim 11 Aylık: İlk Yaş İçin Geri Sayım Başladı Görseli 2

Yürüyebilmek için gerekli kaslar hazır!

Bebeğinin yürüdüğünü görmek, her ebeveynin sabırsızlıkla beklediği dönüm noktalarından biridir. Eğer bebeğiniz henüz yürümeye başlamadıysa çok yakında onun da ilk adımlarını atmaya başlayacağını göreceksiniz! Kendi kendini ayağa kaldırabiliyor, dizlerini kırarak aşağı eğilebiliyor ve oradan buraya yuvarlanabiliyor. Kısacası yürüyebilmek için gerekli kasları göreve hazır. Şimdiden yürümeye başlamasının normal olması gibi on altıncı aya kadar yürüyememesi de anlaşılır bir durum.

Yürüme çağına yakın olduğu bu dönemde fiziksel aktivitelerinde artış olacağı için, bebeğinizin kilo artışı yavaşlar. Kız bebeklerde ortalama kilo en düşük 7000 gr ve en yüksek 11200 gr iken, erkek bebeklerde bu oran en düşük 7200 gr ve en yüksek 12200 gr olarak gözlemlenir. Aynı zamanda, 11. ayda bebeğinizin boyu kızlarda 65-80 cm arasında değişiklik gösterirken; erkeklerde ise 68-82 cm arasındadır. 10. aya göre ortalama yarım cm artış beklenir.

Bebeğim 11 Aylık: İlk Yaş İçin Geri Sayım Başladı Görseli 3

Uyku düzeni mi dediniz?

Uyku düzenine tekrar dönecek olursak, eğer bebeğiniz günde toplam 12 ila 16 saat uyuyorsa kendinizi çok şanslı kabul edin. Çoğu bebek artık günde iki kere kestiriyorken, bazı bebekler bir kez uzun bir kestirmeyle de günü geçirebilir. Hala uyku düzeni üzerinde çalışıyorsanız pes etmeyin ve her bebeğin büyüme yolculuğunun farklı olduğunu kabullenin. O çok yakında bir yaşında olacak ve ilk günden bu yana çok yol aldı!

Oyun ve oyuncaklar en sevdiğimiz

Oyun oynamak artık yapmayı en çok sevdiği şey. Oyuncakları ise en değerli varlıkları. Bebeğinizle artık bir rutine girmek, yani oyun zamanlarını belirli bir düzene oturtmak ikinizin de içini rahatlatacaktır. Dışarıya çıkmak, parka gitmek veya evdeki tüm oyuncaklarıyla birer birer zaman geçirmek onun bu dönemde en çok keyif aldığı aktiviteler. Oyuncakları yeterli gelmezse, televizyon kumandasından arabanızın anahtarlarına kadar eline alabileceği her şey onun için bir eğlence aracı! O ilgisini giderirken siz de kendinize zaman ayırabilirsiniz. Her gün belirli bir saatte parka birlikte giderek oyun oynamanız ve sonrasında belirli bir saatte evde ondan kendi başına oyun oynamasını istemeniz, ona da mantıklı gelecek bir düzen olabilir.

Bebeğim ilk anne mi, yoksa baba mı diyecek?

Diğer bir heyecanlı dönüm noktası da onun konuşmaya başlaması. Bebeğiniz ilk önce ‘’anne’’ veya ‘’baba’’ diyebilir. Merak etmeyin hangisini ilk söylediği hanginizi daha çok sevdiği anlamına gelmiyor! İlk kelimeleri arasında eğer varsa abisi, ablası ya da evcil hayvanınızın adı da olabilir. Bazı bebekler ise adlar yerine ‘’güle güle’’ ya da ‘’su’’ gibi günlük kullanılan kelimelerle konuşmaya başlar. Eğer merhaba yerine her seferinde ‘’me’’ diyorsa endişelenmeyin, devamı da bir süre sonra gelecek.

Katı yiyeceklere alışma süreci devam ediyor

Bebeğiniz tam bir obur haline geldiyse şaşırmayın. Bu dönemde bebekler hem anne sütüne devam etmeli hem de katı yiyeceklere az çok alışmış ve tüketebiliyor olmalı. Ona vereceğiniz her renkten sebze ve meyveyi yiyebilecek ve bundan zevk de alacaktır. Yumuşak ekmek, pilav, yumurta ve bakliyatlar gibi diğer besin değeri yüksek yiyecekleri de ona tattırmaktan kaçınmayın. Tabi artık sizin onu beslemenize pek izin vermeyebilir ve kaşığının tek hakimi olmak isteyebilir. Masanın üstünde uçan yemekler görmeye kendinizi hazırlasanız iyi olur…