Bebeğim 3 Aylık: Artık O Minik Bir Afacan

Bebeğiniz üç aylık! Oh, en zor zamanlar geride kaldı değil mi? Yenidoğan narinliği yerini minik afacanlıklara bıraktı, tamamen olmasa da uyku ve yemek düzeni rutin kazanmaya başladı. Üçüncü aya girerken, kafanızda hala bin bir türlü soru olması gayet normal. Cevapları ise yine bizden…

Bebeğim 3 Aylık: Artık O Minik Bir Afacan Görseli 2

 

Üçüncü ayın sonunda bebeğiniz öne ve arkaya yuvarlanmaya başlar. Onu göbeğinin üstüne yatırdığınızda, kafasını yukarı kaldırabildiğini ve bacaklarını dışarı doğru esnetebildiğini göreceksiniz. Bu dönemde bebeğiniz emeklemeye ve yürümeye doğru hazırlıklarına başlar ama merak etmeyin bunları başarabilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı var!

Artık bebeğiniz ellerini açıp kapayabiliyor. Yakın zamanda ellerinin ne kadar güçlendiğini ve çevresindeki objeleri çok daha kolay kavrayabileceğini göreceksiniz.

Bu dönemde bebeğiniz sizin gülümsemelerinize, sizi bir anda pamuk gibi yapacak gülücükleriyle karşılık vermeye başlayacaktır. Bebeğiniz artık yüz ifadelerini keşfe çıktığı için, sizin yüz mimiklerinizi ve birtakım hareketlerinizi taklit edebilir. Tanıdığı kişileri ve objeleri ayırt etmeye de yavaşça başlayacak. Bu dönemden itibaren onunla geçirdiğiniz zamanlarda göz göze iletişim kurmak daha fazla önem taşır.

Bebeğim 3 Aylık: Artık O Minik Bir Afacan Görseli 3

Düzenli uyku rutini oluşturmak için doğru zaman

Bebeğiniz üçüncü ayında, günde 11 ila 15 saat kadar uyuyor. Bunun üç veya dört saati gün içindeki kestirmelerinden oluşur. Düzenli bir uyku rutinine bebeğinizi alıştırmaya başlamak için doğru zamanlardasınız. Tüm gece aralıksız uyuması çok olası bir durum değil ancak bebeğinizi rahatlatıcı aktiviteler yaptıktan sonra yatağa hala uyanıkken bırakmanız ona kendi kendine uyumayı öğretecektir. Örneğin yatmadan önce banyo yapmak veya masal okumak onu uyku saatine hazırlayabilir. Bebeğiniz yuvarlanmaya başladıysa, onu uyurken kundağa sarmak artık doğru değil.

Bu dönemde bebeğiniz daha uzun zaman yemek yemeden durabilir. Midesi büyüdüğü için daha çok yemeği daha aralıklı zamanlarda yiyecektir. Bebeğinizin iştahı yerinde ve gelişimi yolunda ise ne ala! Ancak yeme düzeni değişen bebeğinizin kilosu konusunda endişe duyabilirsiniz. Bu çok normaldir. 3 aylık kız bebeğinizin ortalama kilosunun en düşük 4000 gr, en yüksek 7200 gr olması beklenirken; erkek bebeğinizin ise en düşük 4150 gr, en yüksek 7500 gr olması normal karşılanır. Boyu konusunda endişe duyuyorsanız eğer, kız bebeklerde 54-65 cm, erkek bebeklerde ise 55-65 cm’in ortalama uzunluklar olduğunu bilmelisiniz.

Bebeğinizle konuşmayı ihmal etmeyin

Üçüncü ayda bebeğiniz sizin sesinizi daha fazla duymak isteyebilir. Bazı sesler artık onu rahatlatabilir ya da korkutabilir. Kendisi de bilinçli olarak bazı sesleri çıkarmaya başlayacaktır. Onunla iletişiminizi kuvvetlendirmek için sık sık ‘konuşmayı’ deneyebilirsiniz. İlk kelimesini duymak için biraz daha beklemeniz gerekebilir ancak üzülmeyin o büyülü an yalnızca birkaç ay ileride. Bebeğinize şarkılar söylemek için de doğru zamandasınız. Bebeğinizin tat ve koku duyusu zaten oluştu fakat artık sevdiği ve sevmediği tat ve kokuları ayırt etmeye başlayacak. Genellikle tat olarak tatlı şeyleri tercih edecektir. Şu an için anne sütü veya bebek maması onun tüm besin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Başka gıdaları denemek için henüz çok erken.
Dokunma hissi de bebeğinizin bu dönemde geliştirmekte olduğu hislerden. Artık dokunduğu şeylerin sıcaklığını, yumuşaklığını, ıslaklığını algılayabilecek. Ona masaj yaptığınızda rahat hissedecek.