Bebeğim 6 Aylık: Katı Gıdalar İçin Doğru Zaman

Bebeğinizle neredeyse yarım yıl geçirdiniz. İnanılmaz değil mi? Hastaneden eve getirdiğiniz, elinize bile almaya korktuğunuz o yeni doğan, kocaman bir bebek oldu. Artık onu sadece elinizde tutmakla kalmayıp aynı anda temizlik yapmayı bile beceriyorsunuz! Altıncı ayda olacakları ise ilk haftalardaki kadar merakla bekliyorsunuz.

Bebeğim 6 Aylık: Katı Gıdalar İçin Doğru Zaman Görseli 2

Bebeğim galiba ismini öğrendi.

Bu ay fark edebileceğiniz yeni bir gelişim ise bebeğinize adıyla seslendiğinizde buna karşılık verebilmesi ve bunun kendi adı olduğunu idrak edebilmesidir. Ayrıca, konuşmaya başlamasına daha zaman olmasına rağmen kendisini çok iyi ifade edebiliyor. Gülmesi, ağlaması, sessizliği ve mimikleriyle sizinle sürekli iletişim halinde.

Emekleme mi dediniz?

Emeklemeye geçmesine daha ne kadar kaldı diye düşünüyorsanız, ona biraz destek olarak bu süreci hızlandırabilirsiniz. Onu yüzüstü yatarken, kolları ve bacakları yere temas edecek bir şekilde karnından tutarak hafifçe yukarı kaldırın. Bebeğinizi bu şekilde tuttuğunuzda öne ve arkaya doğru sallanıyorsa yakında kol ve bacaklarını harekete geçirecek demektir. Bir anda elinizden fırlamaya başladığında şaşırmayın diye söylüyoruz çünkü emeklemek kısa zaman sonra en sevdiği spor haline gelecek.

Bebeğim 6 Aylık: Katı Gıdalar İçin Doğru Zaman Görseli 3

İleride çalışkan akıllı olsun. Ama nasıl?

Şimdiden ders çalıştırmaya başlayın!!! Tabii ki de şaka. Ancak bir tavsiyemiz var. Kitap sever yetiştirmeniz mümkün. Hem de altı ay başlamak için ideal. Özellikle ikinci beslenmeden sonra, bebeğinizi göbek ve göğüs bölgenize yerleştirip her gün aynı saatte olmak kaydıyla, ona bir iki kelimelik yumuşak kitaplardan okuyabilirsiniz. O hiçbir şey anlamasa da sesinizi duymak hoşuna gidecektir. Bu ritüeli oturtmayı başarırsanız her gün kitap okuyan ve kitap sevgisi kazanmış bir çocuğa sahip olabilirsiniz. Dil gelişimi içinde çok faydalı olan bu çalışma, uzun vadede sizi çok sevindirecek, bizden söylemesi.

Başlangıç için sebze ve meyve püreleri tercih edin

Bebeğinizin katı yiyecekleri tatmaya başlaması için altıncı ay iyi bir zaman. Başlangıçta sebze ve meyve püreleri bebeğiniz için iyi bir tercih. Üzüm tanesi, kuruyemiş veya patlamış mısır gibi boğazına takılabilecek yiyeceklerden kesinlikle kaçının. Bebeklerin ilk yılı boyunca bal yemeleri de “Botulizm” (bebeğin toksin üreten bakteriyi almasıyla ortaya çıkan kas zayıflığına ve solunum problemlerine neden olan bir hastalık.) riski dolayısıyla sakıncalı. Katı besinler tüketen bebeğinizin dışkısı eskiye nazaran daha sert ve kokulu olabilir. Aynı zamanda karnında daha fazla gaz oluşabilir. Bu doğal sürece alışmalısınız. Sonsuza kadar anne sütüyle beslenmesini siz de istemezsiniz!

Bu dönemde ona su içirmeye de başlayabilirsiniz. Bebeğinize emmek yerine yavaş yavaş yudumlamayı öğretmek istiyorsanız, alıştırma bardaklarından yararlanabilirsiniz. Bardakla tanışmadan hemen önce yapacağınız bu hamle, beslenme alışkanlığı edinme sürecinde bebeğinize destek olabilir. Son olarak ekleyelim; bebeğiniz 6.ayda 400-500 gr kadar kilo alabilir ve yaklaşık 1.25 cm kadar uzayabilir!