Bebeğim İlk Banyosuna Hazırlanıyor

İlk banyo sizin ve yavrunuz için asla unutulmayacak bir dönüm noktasıdır. Yeni doğan bebeğinizin, suyla tanışacağı bugüne hazırlanırken içinizi tatlı bir telaş sarabilir. Sakin olun ve bu özel günün tadını çıkarmaya bakın. Bebeğinizin ilk banyosuna hazırlanırken gerekli tüm bilgileri sizin için sıraladık!

Bebeğim İlk Banyosuna Hazırlanıyor Görseli 2

Yeni doğan bebeğinizi ne sıklıkla yıkamalısınız?

Bebeğinizi kesinlikle her gün yıkamamalısınız. Bu onun derisinin kurumasına sebep olacaktır. Haftada 3 kere yıkanmak, onun için gayet yeterlidir. Ancak onu sürekli yıkamadığınız için bez değiştirirken bölgeyi iyice temizlediğinizden emin olmalısınız!

Bebeğiniz ilk banyosuna hazır mı?

Bebeğinizin kordon bağının düşmesi artık gerçek bir banyoya hazır olduğu anlamına gelir. İlk banyosunda ona olabildiğince nazik davranın ve yıkanma sürecini uzun tutmayın. Eğer banyo yapmaktan gerçekten rahatsız olursa, bir süre daha onu ıslak sünger veya bezle silmekle yetinin.

Bebeğim İlk Banyosuna Hazırlanıyor Görseli 3

Bebeğinizi banyodan çıkarıp kuruladıktan sonra, cildini nemlendirmeyi sakın unutmayın! Bebek yağı kullanarak ona masaj yapmanız hem onu rahatlatacaktır hem de cildinin kurumasını ve egzama oluşumunu engelleyecektir. Masaj yaparken çok güzel bir banyo geçirdiği için bebeğinizi tebrik edebilirsiniz. Son olarak ne olursa olsun bebeğinizi banyoda yalnız bırakmayın! Eğer odadan çıkmanız gerekirse onu da yanınızda götürün.

Bebeğinize Nasıl Banyo Yaptırmalısınız?

Her şeyi önceden hazırlamak, bebeği banyo sırasında asla yalnız bırakmamanıza yardımcı olur. Şampuan, sabun, havlu ve bebek banyo maşrapası başlıca ihtiyaçlarınızdır. Bebeğinizin kıyafetlerini çıkarmadan önce, odanın yeterince sıcak olmasına özen gösterin. Banyonun sonunda onu hızlıca giydirebilmeniz için kıyafetlerini de önceden hazırlamanız yararlı olacaktır.

Banyo Zamanı Başlasın!

Banyo küvetinin veya bebek küvetinin yanlarını bir havluyla sarın. Bu sayede bebeğinizin sert bir yüzeye çarpmasını engellemiş olursunuz. Küveti yaklaşık 6 cm derinliğinde su ile doldurun. Bir termometre yardımıyla suyun yaklaşık 38 derece olduğunu kontrol edin. Termometreniz yok ise, dirseğinizi suya daldırarak da sıcaklığı test edebilirsiniz. Su kesinlikle çok sıcak olmamalı!
Bir elinizle bebeğinizin kafasını desteklerken, diğer elinizle de ayakları ilk girecek şekilde yavaşça suya bırakın. Alışması için biraz zaman tanıyıp ayaklarını sağa sola gezdirerek yeni deneyime kolay alışmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra tüm vücudu yavaş hareketlerle suya sokun. Burada annesinin güven veren sesine çok ihtiyacı olacaktır. Kafasının ve vücudunun büyük bir kısmının su seviyesinin üstünde kalmasına dikkat edin.
Bebeğinizin vücudunu üstten aşağı doğru ilerleyerek su ile yıkayın. İsterseniz güvendiğiniz bir bebek sabununu da tercih edebilirsiniz. Üşümemesi için, banyo maşrapasıyla üzerine ılık su dökmeyi unutmayın. Yumuşak bir bezi ıslatarak yüzünü de hafifçe silin. Onunla tatlı tatlı sohbet etmeyi sakın ihmal etmeyin.
Eğer bebeğinizin saçı varsa, haftada bir veya iki kere şampuanlamanız yeterli olacaktır. Durularken yüzünü elinizle su gelmeyecek şekilde kapamaya özen gösterin. Yıkanırken gözlerinin asla yanmaması için, Türkiye’nin ilk göz yakmayan bebek şampuanı dalin’e göz atın.