Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Anne olmaya karar verdiniz. Peki ya şimdi? Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek, sağlıklı bir bebek doğurmanız için büyük önem taşır. İşte hamile kalmadan önce yapmanız gerekenlerin listesi.

Doktor randevusu alın

Sağlık durumunuzda bir problem olmasa bile hamile kalmadan önce kendinizin ve ailenizin sağlık geçmişini, şu anki sağlık durumunuzu, aldığınız ilaçları ve takviyeleri doktor kontrolünden geçirmelisiniz. Bazı ilaçları ve takviyeleri hamilelik sürecinde kullanmak tehlikeli olabilir. Ayrıca doktorunuz sizi kilonuz, egzersiz rutininiz bırakmanız gereken kötü alışkanlıklarınız ve yaptırmanız gereken testler hakkında bilgilendirecektir. Örneğin, bağışıklık sistemi testi yaptırarak suçiçeği gibi çocuk hastalıklarına karşı bağışıklığınızın olup olmadığını bilmenizde fayda var.

Folik asit alın (A vitaminine dikkat ederek)

Hamile kalmadan en az bir ay öncesinden başlayarak düzenli olarak folik asit takviyesi almak, sağlıklı bir bebek doğurmanız için büyük önem taşır. Folik asit alan annelerin bebeklerinde, almayanlara göre bazı anomaliler daha az görülmektedir. Alacağınız takviye eğer multivitamin ise içerisindeki A vitamini miktarına da dikkat edin. Bazı A vitamini türlerinden fazla alınması bebeğinizin sağlığını kötü etkileyebilir.

Alkol ve sigarayla vedalaşın

Birçok araştırma alkol ve sigara kullanımının bebek düşürmeye, prematüre bebek doğumuna veya bebeğin düşük kiloda doğmasına neden olabileceğini doğruluyor. Hamilelik vasıtasıyla kötü alışkanlıklarınızı bırakmanın tam zamanı. Ayrıca, sigara kullanımı doğurganlığınızı da azaltıyor.

Buzdolabınızı sağlıklı besinlerle doldurun

Henüz iki kişilik yemek yemeye başlayacak değilsiniz ancak sağlıklı ve besleyici gıdalar tüketmeye şimdiden başlamalısınız. Meyve, sebze ve tam tahıllılar tüketilmeli. Süt ve yoğurt gibi yüksek kalsiyumlu gıdalarda menünüze eklenmeli. Protein olarak ise; bakliyatlar, kuru yemişler, tavuk ve etler gibi farklı alternatiflere yer verilmeli.

Kafein tüketiminize dikkat edin

Hamilelik sürecinde tam olarak ne kadar kafein tüketilmesinin güvenli olduğu hakkında net bir cevap olmasa da doktorlar fazla kafein tüketiminden kaçınılması konusunda hemfikir. Bazı araştırmalar (hepsi değil) aşırı kafein tüketiminin bebek düşürmeye neden olduğunu gösteriyor. İçtiğiniz kahvenin yoğunluğunu da göz önünde bulundurmak gerekir ama günde bir bardaktan fazla içmemekte fayda var.

Kilonuzu kontrol edin

Sağlıklı bir kiloda olmanız hamile kalma sürecinizi kolaylaştırabilir. Normalden düşük veya yüksek bir vücut kitle indeksine (VKİ) sahip olmak bazı kadınların hamile kalmasını zorlaştırır. İdeal kiloya ulaşmanız, hamilelik ve doğumda da avantajınıza olur.

Yediğiniz balıkları özenle seçin

Evet, balık çok iyi bir protein, D vitamini ve omega-3 kaynağı; fakat aynı zamanda cıva içeriyor. Hamile kadınlar cıva seviyesi mümkün olduğunca az olan balıklardan tüketmeli. Haftada iki porsiyon, cıva seviyesi düşük bir balık yemeniz yeterli olacaktır. Somon balığı ve sardalye cıva seviyesi düşük ve lezzetli seçeneklerden.

Bir egzersiz planı yapın ve uygulayın

Hemen bir egzersiz planına başlar ve istikrarlı bir şekilde devam ederseniz, hamilelik sürecine formda bir vücutla girmiş olursunuz. Günlük yarım saat kadar yürüme, bisiklete binme, yüzme veya ağırlık kaldırma gibi bir egzersiz sizde beklediğinizden büyük bir değişiklik yaratacaktır. Esnekliğinizi arttırmak için yogayı da deneyebilirsiniz. Başlamış olduğunuz bu yararlı rutini hamilelikte hatta hayat boyu devam ettirmeniz ise en güzeli.

Dişçinize gidin

Hamileliğe hazırlanırken ağız salığınızı unutmayın. Hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler sizi diş eti hastalıklarına karşı hassaslaştırır. Östrojen ve progesteron seviyenizdeki yükseliş, diş etinizin ağızınızdaki bakterilere karşı farklı reaksiyonlar vermesine sebep olabilir. Bu nedenle, ağız sağlığınıza özen göstermek hamilelikte yaşayabileceğiniz sıkıntıları azaltır.

Ekonomik durumunuzu gözden geçirin

Bebek yapmak için zengin olmanız tabii ki de gerekmiyor ancak hamile kalmadan önce ekonomik durumunuzu değerlendirmeniz, ileride maddi sıkıntılar yaşamamanız açısından önemli. Doğum yapmak, bebek bakmak, çocuk büyütmek derken harcamalarınız tahmininizin üstüne çıkabilir. Kesinlikle hevesinizi kırmayın, sadece matematiğinizi önceden yapın.

Psikolojik durumunuzu da gözden geçirin

Depresyonda olan kadınların, diğer kadınlara nazaran iki kat daha zor hamile kaldığı söyleniyor. Ayrıca, depresyondaki bir bireyin çocuk bakmak konusunda başarılı olması da pek olasılıklı değil. Eğer önceden yapmaktan hoşlandığınız şeylere ilginizi kaybettiyseniz, iştahsızlık hissediyorsanız, uyku düzeninizde bozulmalar varsa, enerjiniz düştüyse, çaresiz ve değersiz hissediyorsanız depresyonda olabilirsiniz ve hamile kalmadan önce kesinlikle yardım almalısınız.

Kararınızı tekrar değerlendirin

Çocuk sahibi olmak hayatınızı tamamen değiştirecek bir karar. Bu sorumluluğu almaya %100 hazır olduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer eminseniz, hayatınızın en güzel dönüm noktalarından birine doğru ilerleyebilirsiniz.

Ne zaman yumurtaladığınızı hesaplayın

Yumurtalama takviminizi hesaplamak, en doğurgan günlerinizi belirlemenize ve daha hızlı hamile kalmanıza yardımcı olacaktır. Yumurtalama takviminizi hesaplamak için buradan faydalanabilirsiniz.

Doğum kontrol haplarınızı çöpe atın

Hamile kalmak için emin adımlarla yola koyuldunuz. Doğum kontrol haplarınızı kullanmayı bırakabilirsiniz.